Hızlı Okumanın Tarihçesi

Hızlı Okumanın Tarihçesi, İkinci dünya savaşına kadar dayandığı iddia edilmektedir. İddia edilmektedir diyoruz çünkü hızlı okuma eğitimi veren kurs veya eğitmen kendisine öğretildiği kadarını bildiğinden dolayı maalesef belirli bilgileri elde edebilmektedir. Araştırmalarımız sonucu Hızlı Okumanın alt yapısı ikinci dünya savaşı öncesine dayanmaktadır. O dönemde okuma yazma bilen insan sayısı az olduğu için maalesef adı Hızlı Okuma olarak geçmemektedir. Şuan ki ismi Bates metodu ile alt yapısı aynı olan hızlı okuma ikinci dünya savaşından ihtiyaçlara göre uygulamalar güncellenmiş ve şuan ki halini almıştır.

Bates Metodu Nedir?

Bates Metodu,  1860–1931 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı göz doktoru William Horatio Bates tarafından görme yeteneğini ya da gücünü geliştirmek amacıyla geliştirmiş olan alternatif bir tedavi. Bates’e göre sorun göz merceğinde değil gözü çevreleyen kaslardaymış. 

Bilinen Hızlı Okumanın Tarihçesi ise ;

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetlerinin uçakları Londra’yı gece-gündüz bombalıyorlardı. İngiltere göklerinde İngiliz ve Alman uçakları savaşır, birbirlerine girerlerdi. Londra civarında kulelerde gözcüler, yaklaşan uçakların amblemlerini görüp, dost mu düşman mı anlamaya çalışırlardı. Düşman işaretlerini görür görmez de alarm düğmesine basarlar, halkın vaktinde sığınağa koşmasını sağlarlardı.

Benzer şekilde, İngiliz pilotlarının da yaklaşan uçağın amblemini çok çabuk farketmeleri hayati derecede önem taşımaktaydı. Ne var ki, çok kere gözcüler ve pilotlar uçak amblemlerini seçmede geç kalıyorlar ve bombalar düşmeye başlıyordu. Bunu önlemek için İngilizler, Ohio Üniversitesinden Dr. Renshaw’un buluşlarıyla, şimdi ‘takistoskop’ dediğimiz aleti geliştirdiler.

Göz hızını geliştiren basit bir mekanizmaya sahip bu alet, muhtemelen birçok İngilizin hayatını kurtarmıştır. Merceği saniyenin 25’te, 50’de ve 100’de biri hızla açılıp kapanan bu araçla, pilot ve gözcüler yetiştirildi.

İngiliz ve Alman uçaklarının oldukça büyük resimlerini göstererek başlanan çalışmada, resimler gitgide küçültüldü; resmin belirip kaybolma süresi gitgide kısaltıldı. Bu çalışma sonucu, katılanların algılama hızları şaşırtıcı seviyelerde yükseldi. Böylelikle bombardıman uçakları çok daha erkenden teşhis ediliyor, haliyle pilotların reaksiyon hızları artıyor, gözcüler halka daha çabuk haber verebiliyordu.

Hızlı Okumanın tarihçesi ile günümüzde uygulanan egzersizleri birleştirerek size özel eğitimler hazırladık.

Öğrenci Koçluğu ve bir çok alanda öğrencilere destek amaçlı verilen hızlı okuma eğitimi ile ilgili detaylı bilgiyi Whatsapp üzerinden edinebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp
1
Whatsapp
Merhaba, bilgi alabilir miyim?